Exponeringstriangeln

Exponeringstriangeln illustrerar de tre faktorerna som avgör hur din bild blir exponerad: ISO, bländare och slutartid. Två av faktorerna, slutartiden och bländaren, använder man kreativt. De är  kreativa faktorer som avgör hur din bild ser ut. Det finns inget bra …

Några fototekniska tumregler

För att inte få skakningsoskärpa när du fotar handhållet – dvs inte på stativ (gäller de allra flesta vanliga systemkameror med s.k APS-C-sensor): Välj en slutartid som är 1,5 gånger din brännvidd. Alltså , om du zoomat in så objektivet …

Sammanfattning av St Lars-exkursionen

Tack för en supertrivsam och intensiv kväll på St Lars-området! Jag hade verkligen roligt och hoppas ni också hade det. Det blev kl 18-19.45, så vi har en halvtimme till godo som vi kan använda vid annat tillfälle. Det blev …

Bra och dåligt ljus

Vad är bra och dåligt ljus? Bra ljus Förenklat kan man säga att mjukt ljus med någorlunda tydlig riktning och jämn färgtemperatur upplevs som bra, eller vackert ljus. Ett sådant ljus får man från någorlunda stora fönster, eller när man fotar …

Quiz: Kamerateknik

Här kommer ett kort quiz på sju frågor. Du gör det helt anonymt för din egen skull! [slickquiz id=1]

Människor & byggnader

På första tillfället var de tre vanligaste subjekten man ville lära sig fota bättre eller tyckte om att fota: Människor Resor Byggnader Byggnader och människor är onekligen rätt annorlunda, och resor är såpass brett att det inte riktigt går att …

Video source missing

Hur fungerar skärpedjup?

Skärpedjup är, förenklat, området framför kameran som är skarpt. Från punkten du fokuserar på med kameran sträcker sig, i djupled, ett område som fotografer kallar skärpedjup. Skärpedjupet beror på två saker: Avbildningsskalan (det vill säga, förhållandet mellan motivets storlek på bildsensorn/filmen …