Kanske har du lärt dig regeln om att du måste ha en snabbare slutartid, ju mer inzoomad du är. På en fullformatskamera så gäller regeln 1:1 – dvs om din brännvidd är 50 mm så måste du ha en slutartid på minst 1/50 dels sekund. …
Upplägg Foto forts. K5
Repetition Vi titar på bilder från sist (Kajsa har skickat) Långa exponeringar ute – din kamera kan ”samla på sig” ljus under lång tid Du kan skriva med ljus, både precist och målande. Ljustemperaturer spelar stor roll. Använd stativ Experimentera …
Upplägg Foto forts K4 (ute)
Repetition Vi tittar på era bilder Reflektorer Större ljuskälla, mjukare skuggor. Ofta vill du ha en stor ljuskälla, men riktad Behovet av stativ/fast mark inomhus Tema kvällsfoto Har ni provat? Vad är svårt? Solnedgångar brukar nämnas. Enorm skillnad på systemkamera och …
Golden hour foto – sista timmen på dagen
Exempel på bilder tagna i så kallat Golden Hour-ljus, den sista timmen innan solen går ner. Detta är ett mycket tacksamt ljus och bra för porträtt eftersom det faller från sidan och inte uppifrån som på dagen. Det ger ofta …
Enkla tips för bättre porträtt
Använd en brännvidd på minst 35mm (eller 50mm på en fullformatskamera). Om du kör med vidvinkel blir ansiktet förvrängt – det som är nära linsen blir stort, exempelvis näsan. 35 mm funkar, men det blir ofta bättre om du zoomar in ännu …
Hemuppgift #1 fortskurs Lund Sept 2016 – Öva på porträtt
Till lektion 2 (14 september 2016 kl 17.45) i Lund skall ni öva på porträtt! Skicka mellan 3-10 bilder till mig olov@pixelengine.se. Gärna en eller flera som du känner dig missnöjd med – det är mycket bra att jämföra och diskutera. …
Upplägg Malmö K5
Repetition från utflykten: dynamisk räckvidd, skärpedjup, RAW, vitbalans, exponeringskompensation och spotmätning. Bländarprioritet/Slutarprioritet + exponeringskompensation = typ som manuellt läge. RAW vs JPEG i Lightroom Titt på arbete i Lightroom generellt Tillbakablick: K1: Introduktion. Vad är en bra bild, förgrundsludd och skuggor/ljus …
Upplägg Foto forts. K2 (ute)
Intro / repetition Vad lärde du dig sist? Hemuppgift Kvälls/nattfoto Svårigheten är förstås att det är väldigt mörkt och att slutartiderna därmed blir långa, eller så får du EXTREMT brusiga bilder pga högt ISO. Att fota med stativ Fota bilar …
Upplägg Foto forts. K1
”Vi tar fotograferandet ett steg vidare och fördjupar oss i bland annat natur/landskaps- och porträttfotografering. Vi lär oss hur vi med hjälp av befintligt ljus, teknik och komposition kan lyfta fram motivet. Dessutom får du tips på hur du med …
Studioliknande bilder hemma
Att fota i studio handlar om att kontrollera förutsättningarna maximalt. Fotografen kan styra riktning, temperatur, styrka på ljuset. Bakgrunden kan ändras, och man kan använda fläktar för lite konstgjord vind. I det här inlägget går jag igenom ljuset. Studioljus handlar förstås mycket att …
Upplägg Foto grund K5
Intro/repetition Vi kollar era bilder! (Mycket tid till detta) Tv-läget och rörelse. Du måste avväga flera faktorer – vad du vill med bilden så att du får rätt rörelseoskärpa/skärpa men fritt från ofrivillig skakningsoskärpa. Tredjedelsregeln Exponeringskompensation Vi använde blixten utomhus i motljus …