Video source missing

Hur fungerar skärpedjup?

Skärpedjup är, förenklat, området framför kameran som är skarpt.

Från punkten du fokuserar på med kameran sträcker sig, i djupled, ett område som fotografer kallar skärpedjup. Skärpedjupet beror på två saker:

 • Avbildningsskalan (det vill säga, förhållandet mellan motivets storlek på bildsensorn/filmen och i verkligheten). Exempelvis: fota en liten skalbagge så att den fyller hela bilden (och därmed sensorn/filmen), så kommer du få ett superkort skärpedjup – bara ett par centimeter.  Men om du t.ex fotar Eiffeltornet med samma bländare, ja då är ditt skärpedjup kanske 100 meter. Detta eftersom skalbaggen är ungefär lika stor som din kameras sensor, men eiffeltornet är 5 000 gånger större. Avbildningsskalan syftar alltså på det här förhållandet mellan hur stort objektet är, och hur stort det avbildas. Detta innebär alltså att det är lättare att få kort skärpedjup ju större sensor du har, vilket är en fördel i många situationer, t.ex vid porträtt eller andra situationer där man vill separera motivet från omgivningen med kort skärpedjup. Men, det är också svårare att fotografera macro ju större sensor men har eftersom skärpedjupet då ofta bara blir några millimeter. På så vis kan det vara bättre att fotografera macro med en kompaktkamera med en liten sensor. Mer om avbildningsskala kan du läsa på Wikpedia.
 • Bländaren. Exempelvis bländare 1.8 ger kortare skärpedjup än 2.8. Viktigt att förstå att ett litet bländarvärde (t.ex 1.8) innebär en stor bländaröppning.

 

Här är en video på engelska från Adorama TV, som jag generellt tycker är pedagogiska och bra.

Några viktiga termer på engelska:

 • Aperture = bländare
 • Depth of Field (DoF) = skärpedjup
 • Focal length = Brännvidd

Myter och missförstånd om skärpedjup

 • Många menar att det är brännvidden som avgör skärpedjupet. Det är en halvsanning, eftersom du ju ökar avbildningsskalan om du ökar brännvidden. Men det är alltså inte brännvidden i sig som är det viktiga – det skulle ju innebära att det vore samma skärpedjup i skalbagge- resp Eiffeltornexemplet ovan, om vi  samma brännvidd och så är det ju definitivt inte.
 • Många menar att skärpedjupet avgörs av hur nära man är. Det är, precis som brännvidden, en halvsanning. Att gå närmre sitt objekt ökar ju naturligtvis avbildningsskalan. Men i sådana fall skulle det inte göra någon skillnad hur stor kamerasensor man har, vilket det gör.

Båda påståenden ovan är alltså halvsanningar och påverkar skärpedjupet om alla andra förhållanden är desamma. Men den avgörande faktorn, som är beroende av brännvidd, avstånd, och sensorstorlek är alltså avbildningsskala.

Comments 4

 1. Pingback: Sammanfattning av St Lars-exkursionen | Fotografering grundkurs

 2. Pingback: Sammanfattning av tillfälle 3 | Fotografering grundkurs

 3. Pingback: Sammanfattning K3 Malmö | Fotografering grundkurs

 4. Pingback: Du vet redan vad avbildningsskala är… | Fotografering grundkurs

Kommentera