Upplägg InDesign Grundkurs K2

An image mounted into InDesign

Intro/repetition/diskussion

  • Repetition från K1: gränssnitt,  InDesign CS och CC, nytt dokument, svarta pilen, textverktyg, rektangelverktyg, panorera och zooma. Spaltbredd, montering av bilder. Textstorlek, textstil, figursättning, välja färg. Vi gjorde  tidningslayout-övningen.
  • (Om hemuppgift: titta på den)
  • Om medtaget material: diskussion om bra och dålig design. (ca 45 min)
  • Om ej färdig: gör färdigt tidningslayouten.

Nya lärdomar idag

Genomgång av bilder

  1. Du kan montera bilder på flera sätt, men det säkraste är att använda Arkiv – Montera. Du kan välja flera bilder med Cmd/Ctrl eller Shift. När du sedan ska rita ut dem gör du det en och en. Se video om hur du monterar flera bilder rakt in i ett snyggt rutnät
  2. Flytta en bild med svart pil, men klicka inte i den inre runda skivan, då flyttar du innehållet.
  3. Skala (dvs gör mindre/större) en bild med Cmd/Ctrl+Shift och dra i ett handtag åt det hållet du vill.
  4. Beskär en bild genom att bara dra i ramens handtag.
  5. Flytta innehållet genom att klicka på den runda skivan i mitten och flytta runt.
  6. Du kan kopiera en bild genom att använda svarta pilen och hålla inne alt på tangentbordet, och dra och släppa.
  7. Du kan ändra formen på bildramen till t ex en oval, genom att markera bilden, gå till menyn Objekt -> Konvertera form -> Oval.
  8. Du kan montera in bilder i vilken form du vill. Skapa först en form med ram-verktyget (t ex en polygon), se till att objektet fortfarande är markerat, och gå till Arkiv -> Montera. (Du kan till och med montera bilder i text, om du först skapar Textkonturer av texten)
  9. Passning är ett viktigt begrepp i InDesign. Om du t.ex monterat en bild som inte fyller ut en ram (det är en massa vit runt), så kan du använda funktionen Passning -> Fyll ram proportionellt. Denna, och alla andra passningsfunktioner, hittar du dels i kontrollpanelen, men också genom att högerklicka på bilden.
  10. Det kan vara smidigt att flytta innehållet i ramen med piltangenterna, för att undvika att råka flytta.  Om du håller inne shift så går det fortare.

Se video om att jobba med bilder i InDesign

 

Avslutning

  • Sammanfattning (5-10 min)
  • Hem-övning till nästa gång: öva på allt du lärt dig och sätt ihop ett fyrsidigt A5-dokument, som ni ska packa och maila till mig.