Jobba med styckeformat i InDesign

Styckeformat eller styckestilar (Paragraph styles på engelska) är en mycket användbar funktion i InDesign. Använd arbetsytan Typografi så hittar du den bland dina paneler. Du kan också få upp Styckeformatspanelen via menyn Fönster -> Format -> Styckeformat.

Poängen med styckeformat är att skapa konsekventa textstilar i ditt dokument, och att underlätta arbetet. När du väl stylat din rubrik så att den är som den ska, så sparar du detta i ett styckeformat. Sedan applicerar du denna stil på alla dina befintliga stycken, och kan därefter ändra i styckeformatspanelen så ändras alla texter som använder samma styckeformat.

 

Vad är teckenformat och hur skiljer det sig?

Teckenformat låter dig inte ställa in t ex ”avstånd efter”, eftersom teckenformat endast påverkar tecknen, inte stycket. Det kan alltså användas som komplement till styckeformat. En text kan ha både ett styckeformat och ett teckenformat. Själv brukar jag mest jobba med styckeformat, och skapa ett antal stilar där, men jag skapar ibland ett teckenformat för att markera avvikande text.

Hur använder jag styckeformat?

Det finns många sätt att jobba med styckeformat. Jag tycker det smidigaste är:

  1. Skriv in texten i dokumentet min text som vanligt och ändra storlek, typsnitt osv.
  2. Gå till Styckeformats-panelen, klicka på den lilla flyout-menyn och sedan ”Nytt styckeformat”.
  3. Döp den till något tydligt ”Rubrik 1” resp ”Underrubrik” osv. Glöm inte kryssa i ”Använd format på markering”.
  4. När jag sedan vill applicera denna stil på ny text, så ställer jag mig i det stycket jag vill ändra, och klickar på rätt styckeformat i panelen. Det finns gott om videos om detta på Youtube.