1

Allt om bilder

Ett gäng bilder monterade i InDesign.

Ett gäng bilder monterade i InDesign.

Bilder i InDesign ”monteras” enklast genom att i menyn välja Arkiv -> Montera, välj en bild och klicka Öppna. Det går också att dra in en bild från en mapp på datorn, men då blir man av med  funktioner som t.ex ”Visa importalternativ” och dylikt.

Rita ut bilden – klicka inte

Ett vanligt misstag är att bara klicka ut bilden, men du skall rita ut bilden, alltså klicka och dra ut den. Om du hade ett objekt markerat när du gick till Arkiv – Montera så monteras bilden däri, med objektet som ram.

Om du istället vill ”rita ut” bilden på ett nytt ställe i din layout så klickar och drar du åt höger för att montera bilden i önskad storlek. Du kan också klicka, men då blir storleken lite oförutsägbar, så det använder jag i princip aldrig.

Du kan montera bilder i cirklar, rektanglar, text ja vad som helst

 1. Montera en bild och rita ut den.
 2. Skapa en rektangel, markera den och montera en ny bild.
 3. Skapa en cirkel, markera den och montera en ny bild.

Du kan alltså montera bilder i vad som helst. Bilder har alltid en ram i InDesign. Nu ska vi lära oss jobba med bilden när den väl är monterad. Det finns två lägen, ett där du redigerar ramen och ett där du redigerar innehållet. Detta är väldigt kraftfullt men också föremål för stor förvirring innan man hajar.

Förstora, förminska och beskära bilder i InDesign:

 • Om du vill skala både innehåll och ram proportionsenligt, vilket man ofta vill, så håller du inne shift och ctrl/cmd och drar i något av handtagen på en bild. Notera att färgen på ramen är blå (=standardfärgen för Lager 1)
 • Om du vill beskära bilden, så dra bara i ramen inåt på valfritt håll, så blir alltså ramen mindre än bilden, som dock ligger kvar undertill. Dvs, utan några tangenter intrycka, så ändrar du storleken enbart på ramen.
 • Om du nu vill flytta bilden inuti ramen, klickar du i mitten på bilden (en delad grå cirkel). Notera att InDesign markerar att du nu valt innehållet genom att markeringsramen är orange istället för blå. Dra och släpp med musen för att välja vad som ska visas.
 • Har du råkat ut för det här? Bilden är beskuren av ramen, men det är bara att klicka på cirkeln i mitten och flytta bilden inuti ramen.

  Har du råkat ut för det här? Bilden är beskuren av ramen, men det är bara att klicka på cirkeln i mitten och flytta bilden inuti ramen.

 • Ofta vill man ju visa hela bilden, och då kan man välja att ”Anpassa ramen efter innehållet”, vilket man når smidigast med Ctrl-alt-C/Cmd-alt-C på Ma, alternativt högerklicka på bilden -> Passning -> Anpassa ramen efter innehållet.

Montera flera bilder på en gång

Gå till Arkiv -> Montera, och genom att hålla inne shift eller ctrl/cmd, markera flera bilder när du väljer bilder. Klicka Öppna. I nästa steg, så kan du nu rita ut dem en efter en. Men du kan också, innan du ritat ut alla bilderna, dela upp dem i kolumner och rader. Rita ut hur stor yta du vill att alla bilderna du valt ska ta tillsammans, och håll musen intryckt. Nu kan du trycka pil höger och pil upp på tangentbordet för att skapa kolumner och rader med bilder. Släpp musen så monteras bilderna. Smidigt!

Sedan vill du kanske använda Passning -> Fyll ram proportionellt för att fylla ut ramarna.

Rutnätet för att montera flera bilder.

Rutnätet för att montera flera bilder.

Ett sådant här bildkollage kan man göra snabbt i InDesign med rutnät + mellanrumsverktyget.

Ett sådant här bildkollage kan man göra snabbt i InDesign med rutnät + mellanrumsverktyget.

 • Ställ in Auto-anpassa/Auto-fit på bilderna om du vill att de ska automatiskt anpassa sig när du ändrar ramen.
 • Använd Mellanrumsverktyget/Gap Tool (U) och klicka i mellanrummet för att smidigt ändra layouten.

En bra film om grunderna i bildhantering på Youtube (på engelska)