2

Mina 6 bästa layouttips

Ordning är skönhet.

Tänk systematiskt. Innan du börjar montera in bilder och skriva, skissa upp en layout du tror kan funka på ett papper, och börja sedan i InDesign. Efter ett tag kan man tänka ut enklare layouter i huvet, men det är ändå viktigt att ha en tanke om vilket innehåll man vill presentera och hur man ska göra det.

Kontrollera whitespacen. Det är det mest generella tipset för en bättre layout: inte för mycket och inte för lite whitespace. För lite brukar yttra sig i att sidan är fylld med text ända ut i marginalerna, och att det är för tight mellan t ex bild och text på sidan. Man orkar inte börja någonstans. Whitespace hjälper ögat förstå vad som hänger ihop och vad som ska tolkas separat, samt ger andningsutrymme. För mycket whitespace är mest dåligt om den är utspridd på 15 olika ställen i layouten. Det är ofta snyggt och användbart med en smal spalt med stor whitespace på sidorna. Det är inget problem eftersom det är superenkelt för ögat att tolka.

Amen! Texten blockeras av min tumme!

Amen! Texten blockeras av min tumme!

Lägg tid på att att få till snygga rubriker. Det är det första ögat dras till. Rubriker behöver tightas till – med standardinställningarna är både radavståndet och avståndet mellan bokstäverna för stort. Knip och minska radvavståndet. Avstavning stängs av åtminstone för stora rubriker.

Integrera allt! Ett vanligt problem är att man delar upp layouten i en massa boxar som inte hänger ihop. Det blir lite som att. Tala. Med punkt. Hela tiden. Ögat blir avbrutet och får inget flöde! Något du kan göra: gör om fyrkanter till cirklar,  använd figursättning för att flöda texten snyggt runt andra element i layouten, använd ludd för att mjuka upp hårda kanter.

Ta i från tårna när du monterar bilder! Låt dem ta upp hela sidan, ända ut över papprets gräns. En bild inmonterad i en fyrkantig ram, med marginaler runt, är sällan det bästa.

Skapa dynamik. När du monterar in bilder, använd en närbild och en översiktsbild – det skapar en härlig dynamik. Flera bilder i samma skala ser ofta tråkigt ut. Skapa dynamik i din typografi genom att använda ett elegant seriftypsnitt till rubrikerna och ett en geometrisk och modern serif till din underrubrik och/eller brödtext.