Upplägg InDesign Grundkurs K1

Introduktion av kursen och varann

 • Vem är jag? Grafisk designer och fotograf med egen firma sedan 2008, jobbat för IKEA, Naturskyddsföreningen, John Deere med flera. Jag ger även kurser via Medborgarskolan och Folkuniversitetet i InDesign, Wordpress, Photoshop, Foto sedan 2013. Ni kan se något av det jag gjort på min hemsida på Pixelengine.se (just nu är du alltså på kurshemsidan)
 • Vem är ni, vad gör er intresserade av InDesign, vad vill nu ha ut av kursen? Har ni tillgång till InDesign?
 • Kort intro till kursen: Grundkurs på fyra tillfällen. Totalt 16 x 45 minuter (eller 3 timmar effektiv tid per gång) Du får lära dig jobba med text och bild, göra PDF:er och paket, i InDesign, alltid sammanvävt som praktiska övningar där vi också pratar grafisk design och layout.
 • Vad är InDesign? InDesign är ett professionellt program för layout och trycksaksproduktion.  I InDesign sätts ofta ett slutresultat ihop, med bilder som kanske redigerats i Photoshop , illustrationer, grafik eller logotyper som gjorts i Illustrator. InDesign använder du till att skapa affischer, broschyrer, kataloger, och böcker. Men det används inte till att frilägga eller redigera foton, som Photoshop. Och det används i princip inte till att skapa loggor och grafik, vilket görs i Illustrator.
 • Film: Ordning är skönhet – ofta uppfattar vi det som vi ordning som vackert. Genom indelning efter form, funktion, färg och liknande kan vi lättare förstå någit vi tittar på. Ju mindre jobb för hjärnan ett budskap innebär, desto större chans har vi att ta till oss av budskapet. Vårt jobb som kommunikatörer är att göra budskapet lättbegripligt.

Vi känner på InDesign:

 • Vi öppnar InDesign och kollar på gränssnittet. Verktyg, menyer och paneler.
 • Verktygspalett, kontrollpanel, meny, paneler. (Tool palette, control panel, menu, panels)
 • Ändra arbetsyta till Typografi. 
 • Om du ställer till arbetsytan kan du alltid återställa. 
 • Verktygen jag använder mest är svarta pilen, textverktyget, rektangel/rektangel-ram-verktygen, pipett, hand och zooma. Spara ditt experiment från ovan.
 • Känn på verktygen. Skapa ett nytt dokument.  Vi går igenom och leker med de vanligaste verktygen i verktygspaletten.
 • Utskriven lista med kortkommandon

Övning: Tidningslayout med tre spalter och utfallande bild

Sammanfattning/inför nästa gång

 • Skaffa InDesign. Läs här om hur du laddar ner InDesign gratis och använda det i 7 dagar.
 • Ta gärna med exempel på bra och dålig design – helst i tryck, men webb går också bra. Vi diskuterar vad som är bra och dåligt och varför det.

Videos