Sammanfattning av tillfälle 3

  • Det blev en hel del bilder från St Lars, och från Övning 2. Catarina hade gett sig på övningen och det blev ett supertydligt exemplet på hur skärpedjupet påverkas av avbildningsskalan med de här två bilderna:
  • Vi testade att fota i S-läget, alltså slutarprioritet eller shutter priority. Vi stötte på problem när vi forcerade kameran att använda en för snabb slutartid – t.ex vid kombinationen ISO 800, slutartid 1/320 och bländare 5.6 blev bilden för mörk. I dagsljus hade det snarare blivit överexponerat, men det är väldigt, väldigt stor skillnad på mängden ljus ute och inne. Sedan ökade vi ISO till 3200, och fick en OK exponerad bild – men som var väldigt brusig, grynig och ganska oskarp. Kameror vill bada i ljus!
  • Vi applicerade tumregeln för handhållen slutartid – kolla vilken brännvidd du kör och gånga det med 1,5 så får ni en användbar slutartid.
  • ”Det är skillnad på skakningsoskärpa och rörelseoskärpa”, sa vi. Vi fortsatte i S-läge och körde 1 sekund för att forcera fram skakningsoskärpa. Därefter körde vi brännvidd 35 och slutartid 1/60, och konstaterade då att skakningsoskärpan i princip var borta – men att vissa väldigt snabba personer *ahem* ändå blev oskarpa – men inte skakningsoskarpa, utan pga rörelseoskärpa.
  • Jag svamlade lite om dynamisk räckvidd, letade mörker i garderoben och konstaterade att vi tar det nästa gång
  • Ni ställde om vitbalansen (WB) till att matcha ljuskällan som var i rummet – lysrörsbelysning och då fick ni mindre gula bilder.

Kommentera