Slutövning fortsättningskursen: 4-sidig A5-folder

Som en sammanfattande övning på fortsättningskursen ska alla skapa en egen stående, fyr-sidig A5-folder med 3mm utfall.

Några saker tycker jag är nödvändiga, som ni ska fokusera på först, och så finns det lite bonusfunktioner ni kan använda längre ner.

Ladda ner broschyren som PDF här: Indesign broschyr A5 fortskurs v5.

# Nödvändigt

1. Definiera en Preflight-profil.

En preflight-profil är som en liten tryckeri-person i ditt InDesign, som varnar om fel som tryckeriet kommer klaga på. Du kan ladda ner profilen vi skapade här.

2. Genomtänkt typografi:

Typografi och text är vid sidan om bilder så vi kommunicerar visuellt. Att behärska grunderna i det är mycket viktigt så här kommer en chans att baka ihop allt vi pratat om under kursen.

  • Max tre typsnitt totalt (till det räknas inte bold, regular osv), utan typsnitt som heter olika saker. Det går med andra ord utmärkt att bara använda ett enda typsnitt också. Vissa typsnitt har ju ganska många olika stilar inbyggda, exempelvis Minion Pro finns i 10 stilar: Condensed, Bold Condensed, Regular, Bold, Semibold och så kuriva varianter av alla dessa. Det räcker utmärkt för de olika ändamål man kan tänkas ha i en 4-sidig broschyr.
  • Försök tänka på rubriknivåerna. Dvs gör det tydligt vad som är en rubrik, vad som är eventuella underrubriker etc. Här kommer delning med 1,6 väl till pass.
  • Spaltbredd om max 2-3 alfabet. (Men givetvis inte för smalt heller så att det blir konstiga avstavningar)
  • Spärra, knip och kerna där du tycker det behövs
  • Skapa styckestilar aka styckeformat: När ni tänkt igenom detta skapar ni styckestilar, genom att markera t.ex H1-rubriken ni skapat, och gå till Styckeformat bland panelerna (du hittar den under Fönster om du inte redan har panelen framme), och klicka på ikonen vänster om soptunnan i Styckestils-panelen. Då skapas något som kallas Styckeformat 1. Högerklicka på det och välj ”Redigera Styckeformat 1” och ändra namn till något som du tycker känns logiskt, gärna kopplat till användningsområdet i broschyren, eller vilken typografisk nivå det är. Jag brukar t ex döpa mina stilar till H1 Myriad 40/38pt. Då vet jag direkt vilken nivå det är, samt typsnitt och storlek samt radavstånd. Man glömmer alltid senare det som är självklart just nu! 🙂

3. Montera bilder

Att montera bilder är givetvis grundläggande. Använd gärna några av layouttipsen vi pratat om, eller inspireras av tidningar eller annat du tycker är snyggt.

4. Egendefinierade färgrutor (swatches på engelska).

Precis som typografin behöver vara konsekvent för att det ska bli sammanhängande och proffsigt, så behöver också färgerna vara konsekventa. Därför är det nödvändigt att skapa egna färgrutor.  Det vill säga, lägg till färger som du själv definierat i listan med färger, och använd dessa i din layout.

Skärmklipp 2015-01-29 14.19.04

 

 

# Ej nödvändiga, frivilliga punkter:

 

1. Figursättning

Alltså, text som flödar runt ett grafiskt objekt eller en bild. Du kan friska upp minnet och läsa mer om Figursättning i den här övningen.

2. Använd dig av Master Pages

Master Pages/Mallsidor innehåller de element som skall återkomma på flera sidor, det kan vara en sidfot, sidnumrering eller liknande.

Slutprodukten är en tryckfärdig, högupplöst PDF med utfall och skärmärken.

3. Skapa ett nya lager (om det finns ett syfte med det)

Lager och objekts-ordning kommer du oundvikligen jobba med när du jobbar i InDesign, men att organisera innehållet i lager du själv skapar kan förstås ha sina fördelar.