6

Film: Sidnumrering, sidhuvuden & mer med mallsidor!

Video source missing

Använd mallsidor (master pages) för att skaffe orättvise fördela mot dine kollega! Varfor skriva jag så här? Jo, jag introducerar konceptet design på dialekt och idag är det gotländske som gälla! Det var så tråkigt & allvarligt att prata skånska så nu kör jag på min andradialekt gotländska! I den här videon pratar vi alltså mallar i InDesign CC, men det fungerar precis likadant i CS6 och CS5, och kanske till och med tidigare? Det får du gärna berätta för mig om.

@2.45: Vi skapar automatisk sidnumrering med mallar
@6.18: Spalter, marginaler, layout baserad på sidmallarna
@8.32: Hur du lägger din logga i sidhuvudet
@9.23: Att stänga av mallar på vissa sidor och använda B-mallsidor

PS. En grundläggande logik för master pages/mallsidor är att de räknas som det understa lagret, dvs under Lager 1 om du bara har ett lager. Om du t.ex vill använda sidnummer på sidor som har en bakgrund, så gå till mallsidan, skapa ett nytt lager som ligger ovanför Lager 1 (eller vilket din bakgrund nu ligger på) och lägg in sidnumreringen där. DS