Hur fotografera konstverk/tavlor?

Skall du ta foton av målningar, tavlor eller andra tvådimensionella konstverk? Den här artikeln är skriven utifrån att du inte har för avsikt att bygga en hemmastudio utan med befintligt ljus vill ta bästa möjliga bilder.

Behövs någon speciell kamera & objektiv?

Nej, beroende på ljuset så går det i princip bra med vilken systemkamera eller någorlunda avancerad kompaktkamera och som helst. Ska du få en riktigt bra bild behöver du tänka på följande:

Generellt

  • Ljuset är allra viktigast. Ett jämnt, mjukt ljus från stora fönster eller väldigt stora paraplyer tillsammans med blixt, nästan rakt framifrån, är bäst. Undvik framförallt olika ljuskällor och reflektioner. T.ex använd inte flera inomhuslampor för att lysa upp konstverket, och använd definitivt inte den inbyggda blixten, ficklampor eller andra små ljuskällor. Det kommer skapa små fula reflektioner på konstverket och ge ett gröngult, blandat ljus.
  • Ställ kameran RAKT framifrån. Det är av största vikt att kameran är PANG PÅ rakt framifrån, inte lite från sidan, underifrån eller liknande. Det kommer synas tydligt i bilden.
  • Ha marginal för beskärning. Ställ kameran på lagom avstånd så att du har lite fritt runtomkring så att du kan beskära bilden i efterhand. Ytterligare en fördel med detta är att kamerans objektiv alltid är skarpast i mitten.
  • Objektiv. Använd ett normaltecknande objektiv – inte vidvinkel! Om du har ett vanligt 18-55mm objektiv så fotografera absolut inte t ex på 18mm, eftersom det är vidvinkligt och kommer förvränga bilden.  Har du en APS-C-kamera så är 35mm brännvidd och över är OK. På fullformat gäller 50mm och uppåt. Så länge det inte är för vidvinkligt är det alltså OK. Ett bra, skarpt och ljusstarkt objektiv som kan användas med fördel är ett 50mm/1,8-objektiv.

Exponeringstriangeln

  • Bländare: Alla objektiv har en bländarinställning där de är som allra skarpast. Ofta ligger den mellan 5,6-8, så använd dig av något däremellan.
  • ISO. Som alltid så lågt som möjligt, helst 100.
  • Slutartid. Om du använder dig av stativ är inte slutartiden viktig eftersom det inte ska uppstå varken skakning eller rörelseoskärpa i bilden när du fotograferar en stillasittande tavla. Fotograferar du handhållet gäller som vanligt tumregeln om minsta slutartid för att slippa skakingsoskärpa.

Exempel på inställningar om du kör utan stativ, och är i en väl upplyst utställningshall: bländare 5,6, ISO 500 och slutartid 1/80-del. Givetvis beror detta helt och hållet på ljuset, men någonstans där kan du hamna om ljuset är bra. Är det för mörkt så måste du i princip använda stativ, om du inte vill börja jobba med stora blixtar och liknande.

Hjälpmedel

  • Stativ. Ett stativ kommer du ha oerhörd hjälp av för att få kameran exakt rätt positionerad
  • Självutlösare eller fjärrkontroll. För att slippa risken för att bilden skakar när du trycker på avtryckaren, så kan du antingen ställa in kameran på självutlösare, eller skaffa en fjärrkontroll och lösa ut kameran med så minimerar du risken för skak.
  • Polfilter för att ta bort reflektioner. Du kan behöva skaffa ett polariseringsfilter för att minimera reflektioner, särskilt om det är glas framför konstverken.

 

Kort och enkel video (2 min)

Lämna ett svar