En enkel tumregel för skarpa handhållna bilder

Enkel version:

När man fotar handhållet (dvs inte sätter kameran på stativ, eller lutar den mot marken t ex), finns en tumregel om ett 1:1-förhållande mellan brännvidden och slutartiden.

  • 20 mm brännvidd = 1/20 dels sekund eller kortare
  • 50 mm brännvidd =  1/50 dels sekund eller kortare
  • 100 mm brännvidd =  1/100 dels slutartid eller kortare
  • Osv …

Eftersom en skakning märks mer i bilden ju mer inzoomad du är, så måste du också ha en kortare slutartid så att skaket inte hinner synas. Denna regel kan förenklat sägas gälla för alla kameror (brännvidden avser motsvarande fullformatsbrännvidd, och är du inte säker på vad det innebär så bara använd tabellen ovan, och funkar det inte på din kamera och objektiv så får du experimentera dig fram till vad som är långsammast möjliga tid)

Detaljer

Ovan härligt enkla tumregeln gäller för fullformatskameror utan bildstabilisering. Nuförtiden är det betydligt vanligare med kameror vars sensor inte är fullformat, utan APS-C.  T.ex Canon EOS 500D, 550D, 50D, 60D osv eller Nikon D3200, D5000 osv. Eftersom sensorn är mindre så blir ju bilden effektivt sett beskuren vid samma brännvidd (alltså ”inzoomad).

Därmed måste du ju först omvandla din brännvidd till ”motsvarande” fullformatsbrännvidd för att kunna använda dig av regeln, och förhållandet är istället 1:1,6. För att vara på den säkra sidan, och för att förenkla, kan du räkna med 2 istället. Men å andra sidan har väldigt många APS-C-kameor också objektiv såsom 18-55 mm med bildstabilisator och detta kompenserar för detta mer än väl.

IMG_7238

Skakigt! Slutartiden här är 1/10 dels sekund, brännvidd 72mm på en APS-C-kamera (Canon EOS 30D). Alltså borde jag haft en slutartid som är 72 * 1,6 = 1/115 dels sekund eller kortare.

 

Vi räknar på ett exempel med en APS-C-kamera
Om du zoomar in till 30 mm på objektivet, så motsvarar det 48mm (30*1,6) på en fullformatskamera. Alltså, med en APS-C-kamera är förhållandet 1:1,6. Du behöver såklart inte räkna exakt, och vill man räkna supersnabbt så är det ju säkrare att bara dubbla, dvs 30 x 2 = en 60-dels sekund slutartid.

Den här tumregeln talar ju om vilken som är den långsammaste slutartid som är OK. En kortare slutartid ger ju ännu mindre skakningsoskärpa, t.ex om man zoomar in så kanske man kan uppfatta att saker och ting är ännu lite skarpare.

Med bildstabilisering kan du använda längre slutartider och ändå få skakfri bild
Om du har bildstabilisering (kallas IS på Canon-objektiv och VR på Nikon, en del Pentax-kameror har det inbyggt i kameran) så innebär det ofta att man kan ha betydligt lägre slutartider än normalt, ofta runt hälften. Om du har en liten kompaktkamera så tenderar skaket också att synas mindre.

En bra grundläggande video om slutartid:


Verkar det krångligt? Förenklat gäller: ju mer du zoomar in = desto snabbare slutartid krävs
Eftersom det finns så mycket olika variabler att tänka på, så kan man börja med att konstatera att ju högre brännvidd du använder, desto kortare slutartid behöver du för att få en skakfri bild. I förlängningen innebär det att du behöver mer ljus, vilket gör att man ofta får fotografera ganska utzoomat inomhus eftersom det generellt är för mörkt inne. Det centrala är att förstå att det inte alltid är realistiskt att zooma in.

Comments 3

  1. Pingback: Upplägg K2 (Slutartid & rörelse) | Fotografering grundkurs

  2. Pingback: Skapa abstrakta bilder med lång slutartid | Fotografering grundkurs

  3. Pingback: Hur fotografera konstverk/tavlor? | Fotografering grundkurs

Lämna ett svar