Vektorgrafik och rastergrafik är de två fundamentala typerna av grafik som används på en dator. Foton, inscannade bilder och liknande är rastergrafik. De består av ett fast antal pixlar (eller bildpunkter), som utgör bilden. Därför är också kvalitén begränsad.
Vektorgrafik å andra sidan bygger snarare på beskrivningar, eller förhållanden mellan ankarpunkter. Så långt det är möjligt vill man alltså jobba med vektorgrafik.
Be alltid om logotyper i vektorformat
Logotyper är ett exempel på något som definitivt skall skapas och användas som vektorgrafik, eftersom loggan ska kunna förekomma i supersmå format på visitkort ända upp till kanske gigantiska flaggor som hänger på byggnader. Då är det inte så snyggt om det blir pixelerat.
I InDesign kan du testa att skriva lite text i en textruta, och exportera först som PDF, och zooma in supermycket – bokstäverna behåller sin form. Exportera istället till JPG, som ju är ett bitmapformat, så ser du att när du är tillräckligt inzoomad så syns pixarna som utgör bilden.
Filformat som stödjer vektorgrafik (men kan innehålla rastergrafik):
- .AI (Illustrator)
- .PDF (Portable Document Format)
- .EPS (Encapsulated PostScrupt)
- .SVG (Scalable Vector graphics, används på webben)
- .INDD och .IDML (InDesign dokumentformat)
- Med flera. Vanligast är de tre översta.
Filformat som endast stödjer bitmap/rastergrafik:
- JPG
- GIF
- PNG
- TIFF
- TGA
- BMP
- Råformat från kameror, t.ex .CR2, CRW, .NEF osv. Dessa kan för övrigt inte monteras direkt i InDesign, utan måste göras om till något av ovanstående format först.