Hur byter man plats på två objekt i InDesign?

På kursen idag i Malmö fick jag frågan – finns det något sätt att byta plats på två bilder? Säg att du monterat två bilder bredvid varann men vill byta plats på dem. Finns det nåt smidigt sätt att göra det, annat än att först flytta det ena objektet till den andras position och så vidare?

Nej, inbyggt i InDesign finns det inget verktyg som gör detta. Dock finns det ett superenkelt och gratis script man kan installera, som gör just detta. Mycket användbart.

Installera scriptet genom att ladda ner det och lägga det i programmappen/Scripts/Startup scripts och starta om InDesign. Scriptet skapar tre nya menyval i kontextmenyn. Kontextmenyn är den du får upp genom att t.ex markera ett eller flera objekt, och högerklicka. Längst ner får du nu upp ”Swap images” och ”Swap places”. Smidigt!

Läs mer och ladda ner på script-tillverkarens hemsida.