Pixlar, punkter, PPI & DPI. Vad betyder allt?

Här ska vi gå igenom några vanliga enheter inom grafisk formgivning.

Punkter/pt = Denna enhet används nuförtiden mest till typsnitt. 72 punkter är lika med 1 tum på höjdledden i ett typsnitt; avståndet mellan ascender och descender, alltså typsnittets högsta resp lägsta punkt. En ascender kan vara ryggen i ett k, ett litet l, eller prickarna i ett ä. En descender är den nedstickande delen i t ex ett j.

Pixlar = skärmenhet. Den minsta punkten som en datorskärm kan visa. En datorskärm består av ett visst antal pixlar. Vanliga maxupplösningar är 1280×800 (Macbook 13″), 1680×1050, 1920×1080 (kallas också 1080p).

PPI/DPI = Pixels per inch/Dots per inch. Anger täthet. Enbart relevant i förhållande till fysisk storlek (en skärm eller ett papper t ex). En digital fils DPI/PPI-värde är bara en inställning. Läs mer i inlägget som handlar om det. 

1 tum = 2,54 cm eller 72 punkter. Skrivs ofta också som 1″. Förekommer ibland i designsammanhang: t.ex anges ju skärmstorlekar i tum, och standardmarginalerna i InDesign är 12,7mm, dvs en halv tum.