Backup-lösningar för WordPress

När det gäller webbsidor kan det räcka med ett semikolon på fel ställe så kan hela sidan sluta fungera, eller se mycket besynnerlig ut, om du t.ex redigerat CSS. Allt måste vara rätt för att det ska fungera. Därför är det kritiskt med backup.

I WordPress finns en funktion under Verktyg -> Exportera, där du kan exportera textinnehållet och länkar till bilder etc, för import till en annan WordPress-installation. Det ger dig en XML-fil på några hundra kilobyte för en normalstor sida, så du sparar alltså inte själva WordPress-installationen, teman, bilder eller något annat än inlägg och sidor.

Detta innebär alltså att man behöver ett backup-plugin. Det är ofta enkelt att backa up och betydligt bökigare att återställa, åtminstone om man skall återställa till en annan server (och därmed måste ändra databasinställningar etc).

Gratis backup-plugin för WordPress

BackWPUp: Ganska smidigt, kan schemaläggas och backa upp till Dropbox och andra molntjänster. Funkar fint på Surftown, men jag har inte fått det att fungera på One.com webhotell (med WordPress 3.4.2 förvisso så det kan bero på det). Där står det bara och tuggar när det försöker skapa ett arkiv; funkar varken med tar eller zip. När det funkar ger det dig en .tar.gz-fil som innehåller hela installationen med databas.

UpDraftPlus Backup: Också enkelt att använda, men färre inställningar såsom t.ex hur många backups som ska sparas.  Återställning görs genom att ladda ner fem separata filer (något omständligt) och sedan via manuell återställning.

BackupWordpress: Ej testat – kräver minst PHP 5.4, vilket för närvarande inte är aktiverat på One.com hosten jag testat på (PHP-version kan ändras på One.com kontrollpanelen -> Php & Mysql-inställningar)

Andra plugins att testa: VaultPress (kostar minst 9 USD/månad dock) , BackupBuddy (minst 80 dollar för två websiter dock), XCloner. XCloner är gratis och har ett restore-script som man kör, precis som det utmärkta Akeeba Backup för Joomla, som jag använt mycket. Xcloner ser ut som ett Joomla-plugin även för WordPress, och använder inte alls WordPress-känsla, vilket jag inte gillar. På one.com ger det Internal Server error efter cirka 10-15 sekunders backupande av filer. SQL-backupen går bra dock.

Lämna ett svar