Färger i InDesign

Från början visar InDesign endast ett litet antal förvalda färger.

Fyra av dem är grundfärgerna i CMYK, alltså 100% Cyan, 100% Magenta, 100% Yellow och 100% K för blacK (eller Key color). CMYK är den färgmodellen som används vid tryck. Ofta får man t.ex färgvärden från en kund som säger att de använder CMYK 0,30,0,100. Här ska vi titta på hur man kan jobba med det.

Du kan använda fler färger på många sätt:
    1. Öppna panelen Färgrutor (Swatches) , och klicka på den lilla nedåtpilen i övre högra hörnet på det fönstret. Där kan du välja Ny färgruta/New Colour Swatch. Här kan du sedan blanda en färg med olika färgmetoder; CMYK, Lab eller RGB. Du kan skriva in CMYK-färgen ovan, eller dra manuellt i handtagen. Du kan också välja mellan förinställda paletter, såsom olika Pantone-kartor, t.ex Solid Matte, om du får en Pantone-färg från en kund (t.ex 100M). När du trycker OK så läggs den till i listan med Swatches för det här dokumentet (men inte för alla framtida dokument).
Swatches

När du valt ’New Colour Swatch’ kommer den här panelen upp; här kan du skapa nya färger. I Colour Mode kan du välja CMYK, RGB eller Lab för att skapa din nya färg.

  1. Screenshot 2014-05-03 15.35.58Man kan också, likt Photoshop, använda sig av färgväljaren längst ner i verktygpaletten till vänster.
  2. Color Picker

    ”Color Picker”, som känns igen från Photoshop, får man upp om man dubbelklickar på en av färgrutorna långt ner i verktygspaletten, precis under förstoringsglaset.

Om du vill ladda in färger från ett annat dokument: 

Kanske har du ett dokument där du arbetat med färger som du vill använda igen? Gå till Swatches-panelen, klicka på lilla pilen uppe i högra hörnet, klicka Load Swatches, och så väljer du det InDesign-dokumentet där du har dina färger. Då läggs de till i listan över swatches.