Lightroom & Photoshop grundkurs K2

Repetition

  • Recap av K1
  • Hemläxan, hur gick den? (Öva på det vi gjorde sist)

Introduktion & missionering

  • Idag: fokus på Biblioteket i Lightroom.
  • Jag använder:
    • Lightroom Classic för att organisera systemkamerabilder
    • Apple Bilder för mina iPhonebilder (det synkar och backupar automatiskt)
    • Lösa mappar för random bilder man laddar ner osv. 
  • När det gäller mappar och filer som används i Lightroom, lägg dem i en separat mapp och flytta och ta aldrig bort någonting däri utanför Lightroom. Du kan döpa om, radera och flytta både mappar och filer i Lightroom. Om du gör det utanför (dvs i Finder/Utforskaren) får du göra det en gång till i Lightroom.
  • All information ligger i Lightrooms katalogfil, som heter Lightroom Catalog.lrcat som standard.
  • Men själva bildfilerna ligger separat på hårddisken, i mappar.
  • Tänk på att importera på rätt sätt (Lägg till vs Flytta/Kopiera)
  • Du kan jobba med flera LR-kataloger om du vill, men det är sällan fördelaktigt. Mest t ex om du vill hålla isär jobb och privatliv. Men då kanske du ändå har två olika datorer till detta.

 Att importera bilder – två scenarion

  • Du måste alltid importera. Vaje gång du kommer hem med din kamera, eller ska lägga till bilder från ett USB-minne, eller bilder du laddat ner, ska du Importera dem till Lightroom.
  • Rekommenderad mappstruktur på datorn är att du har en huvudmapp där du lägger alla dina foton, och sedan kan du bibehålla den struktur du har där under. Själv har jag en mapp på datorn som heter Bilder, och under denna har jag en mapp som heter ”Bilder till Lightroom”. I den skapar Lightroom sedan de mappar som behövs.  Både Lightroom-katalogen och bilderna har jag i min Dropbox – dvs automatisk säkerhetskopering och synkronisering.
  • Importera hela denna mapp kallad ”Bilder till Lightroom”, och se till att ”Inkludera undermappar” är ikryssat. Det kan dock vara överväldigande att importera alla bilder åt gången, så om du vill kan du importera några mindre mappar åt gången, och jobba dig framåt stegvis.
Min mappstruktur för Lightroom

Importscenario 1– från kamera/USB-minne (Kopiera)

Jag brukar importera alla nya bilder fråm kameran. Dvs jag väljer inte ut vilka jag ska ta med när jag importerar – det går mycket snabbare i Biblioteket, där är det också lättare att granska bilderna i fullskärm.  Datorn får förstås jobba lite mer för att importera alla men det är mkt mindre jobb för dig. 

Dessa inställningar tycker jag funkar bra när jag importerar bilder från en kamera.
Dessa inställningar tycker jag funkar bra när jag importerar bilder från en kamera.
  1. Stoppa i kameran/minneskortet/USB-minnet, välj importera ”Kopiera” (eller Kopiera som DNG, det konverterar RAW-filer till DNG) och inställningar enligt videon (Datumbaserat)
  2. Tittar igenom bilderna. Gå igenom dem en och en, marker de sämsta med X (=markera som avvisad). De som jag vill redigera lägger jag till i snabbsamling – kortkommando B.
  3. Gå till snabbsamlingen, börjar redigera. När jag är klar betygsätter jag de som är någorlunda bra, dvs trycker 1-5 på tangentbordet.
  4. Eventuell Export. Eventuellt exporterar jag bilderna med en förinställning, oftast 1,6 Mpix JPG. Lämpligt för webben. Dessa JPG-bilder är endast temporära och är till för att laddas upp på sociala medier, hemsida eller liknande. Läs mer om exportförinställningar här. 
  5. Publicera. Därefter kanske jag publicerar bilderna på Facebook, mailar, laddar upp i Dropbox eller liknande. Sen kan jag radera de exporterade JPG-bilderna, de har fyllt sitt syfte. (Originalen finns förstås kvar i Lightroom)

Importscenario 2 – befintliga bilder på datorn (Lägg till).

När du precis börjar med Lightroom så kanske du har mappar med bilder lite överallt på datorn. Lägg inte in ALLT på datorn i Lightroom. Jag har många mappar som jag inte importerar till Lightroom, som t.ex är loggor, bakgrundsbilder och liknande. Dessa vill jag inte ha i Lightroom eftersom jag inte kommer redigera dem och grafik och liknande hör inte hemma i Lightroom.

  1. Jag rekommenderar att du först skapar en mapp i mappen Bilder som heter ”Bilder till Lightroom”.
  2. Till denna mapp flyttar du först alla mappar (kanske inte alla åt gången, det kan vara bra att göra det stegvis) som du vill importera till Lightroom. Här kommer också Lightroom skapa sin automatiska datumordning när du importerar från kamera.
  3. Dvs har du utspridda mappar på datorn med bilder som du vill ha i Lightroom, flytta in dem till denna mapp.
  4. Importera sedan dem i Lightroom med funktionen ”Lägg till”.
  • Import av bilder som redan finns på datorn (dvs bilder som ligger där de ska) – använd Lägg till istället för Kopiera som DNG. 
  • Ladda ner dessa bilder

    Exportera bilder

    • Ändringar du gjort i Lightroom syns inte direkt i filen på hårddisken. 
    • För att få ut dina bilder ur Lightroom, med de ändringar du gjort, måste du Exportera. 
    • När du exporterar en bild så skapas en ny fil,  du kan välja att exportera ut en bild med färre megapixel och i JPG-format för att smidigt kunna maila, lägga upp på sociala medier, en hemsida eller liknande.
    • Jag lägger exporterade filer i en mapp kallad LR Export på skrivbordet. När jag sedan skickat/använt dem så kan jag med fördel ta bort dem. 
    • Export-förinställningar är bra att ha, i princip ett måste, eftersom du ofta vill ha ut bilderna i en viss storlek, exempelvis lagom lågupplösta och små för att funka på webben. Läs mer om mina export-förinställningar här.

    Generella tips

    • Synkning av bilder från din mobiltelefon kan du göra med Dropbox Camera Uploads, eller med Lightroom Mobile-appen. Denna mapp kan du sedan synkronisera. (Uppdatering Mars 2017: när det gäller iPhone-bilder så är synken mellan appen Bilder på iPhone och Mac oerhört smidig och jag använder det istället. Dvs ja, jag använder två program för bildhantering, men de riskerar inte att krocka och i mitt scenario funkar det bra)
    • Fota i RAW med din systemkamera, och konvertera gärna till DNG i Lightroom (Kopiera som DNG).
    • Det tar tid att välja ut och radera bilder. Men ju mer du raderar, desto mer kommer du kunna hitta de bra bilderna och inte tröttna på att scrolla igenom skräp.

    Lämna ett svar