Lightroom CC vs Lightroom Classic

I oktober 2017 släppte Adobe en helt ny variant av Lightroom, som kallas Lightroom CC. I korthet är poängen att det ska vara ett enklare program att förstå, och att det ska vara mer molnbaserat och bättre integrerat med Lightroom-ekosystemet som utöver datorprogrammet nu består av en app för iOS/Android och en Apple TV-app.

  • Enklare, mer intuitivt gränssnitt (inga moduler)
  • Har inte alla funktioner från LR Classic – photo merge, side-by-side comparison, utskrifter, kartor, export, ingen ansiktsigenkänning, ingen historik (som i framkalla-modulen),
  • All lagring sker i molnet – inga bilder på datorn osv. I prenumerationen på CC ingår 100 GB utrymme. Du kan alltså använda detta för att få mer utrymme på datorn och skapa en backup genom att importera till Lightroom CC, vänta på att den laddar upp dem till molnet, och sedan ta bort dem. (I Lightroom innan var du tvungen att välja specifika samlingar att synka, och hade bara 100GB utrymme)
  • 1 TB utrymme kostar 10 USD
  • Motivigenkänning med Adobe Sensei – programmet scannar igenom och känner igen träd, berg, människor, katter, osv.

Vad händer med ”gamla” Lightroom?

Gamla Lightroom CC finns kvar, och kommer kallas Lightroom Classic CC. Adobe anser att det finns ett behov av båda programmen, och kommer fortsätta utveckla Classic CC. Säkerhet, stora volymer bilder och dålig internetuppkoppling gör Lightroom Classic CC till en relevant produkt, enligt Adobe. Många fotografer kommer stanna med Lightroom Classic CC, enligt Adobe, och det är inget problem utan de kommer fortsatt att satsa mycket resurser på utveckling av både Lightroom CC och Lightroom Classic CC.

 

Reaktioner på Youtube

De flesta reaktionerna är oerhört skeptiska, allt från ”Adobe erbjuder en lösning på jakt efter ett problem”, ”när utvecklare intygar att de tycker att ett datorprogram är viktigt så är det oftast övergivet inom ett par år”, ”Jesus, it looks terrible” osv.

”It’s a good idea, but ff you’re serious about editing and photography, stick with Lightroom Classic” säger fotografen Ed Gregory från Photos in Color

Mina reflektioner

Än har jag inte hunnit testa det nya Lightroom CC – spontant känns det väl lite spännande och också lite oroväckande. Jag har alltid verkligen älskat Lightroom och är orolig att det ska utvecklas i fel riktning, att de gör det för enkelt eller att det blir förvirrat med två program. Det har dock varit uppenbart på mina kurser att klassiska Lightroom kanske inte är fullt så lättanvänt som jag anser att det är, så det blir intressant att se om det nya Lightroom faktiskt upplevs som mer lätt att jobba med. Jag hoppas samtidigt att man inte ”fördummat” programmet. Det blir också mer komplext att förklara alla programmen man får med CC-planen ”Creative Cloud för fotografer” – nu ingår alltså fem program: Photoshop, Lightroom CC, Lightroom Classic CC, Bridge och Camera Raw (som jag räknar som ett separat program).

Att folk reagerar som de gör på Youtube-kanalen är väl ganska förutsägbart. Det är lätt att reagera med automatisk skepsis på förändringar, svårare att utforska och ge saker en chans.

Lagring i molnet, en lösning för laptops med alltför liten hårddisk/SSD?

Jag sitter just nu med en MacBook Pro med 128 GB SSD (lagring) och känner mig trångbodd, jag surfar på möjligheter att uppgradera så jag får plats med mer. Det är dock väldigt dyrt. Det som tar överlägset mest plats på min dator är just alla foton – 188 GB för bilderna i sig, och 20 GB för katalogen med förhandsvisningar – totalt över 200 GB bilder och det tenderar ju dessutom att växa för varje år man fotar. I snitt per år sedan 2004 tar varje års foton 14 GB.

Jag har innan haft mycket mer lokalt utrymme, så nu med bara 128 GB lagring har jag börjat utforska om jag kan använda smarta förhandsvisningar, och lagra originalen i Dropbox (men inte synka dem till datorn annat än vid behiv).

En automatisk molntjänst i Lightroom som mycket mer integrerat laddar ner originalet vid behov känns spontant som det skulle kunna vara rätt användbart, men jag vet inte om jag vill betala för det eftersom jag redan betalar 99 EUR per år för 1 TB Dropbox-utrymme. Det ingår 100 GB utrymme i Creative Cloud, och 1 TB extra kostar ca 100kr/månad. Jag ska först se hur långt jag kommer med mina 100 GB, det blir intressant att se – till vårens kurser kommer jag ha satt mig in i detta ordentligt.

 

Videos på ämnet (från Adobe, på engelska)

Kom igång med nya Lightroom CC (1 timme med Terry White)

Lämna ett svar