Två behändiga export-förinställningar i Lightroom

Vill du använda dina bilder utanför Lightroom?

När man vill använda bilder för att maila, ladda upp, skriva ut, använda i något layoutprogram eller liknande, då måste man exportera dem från Lightroom.

Exportförinställning 1 – Webben/mail. Mina inställningar: 1,6 Megapixel, 80% kvalitet, JPG.

På webben så ska ju bilderna bara ses på en skärm och helst inte vara för stora. Samma sak när du ska maila dem. De behöver inte ha full upplösning och inte full kvalitet, och de behöver konverteras till ett format som alltid funkar – nämligen JPG. Alla dessa inställningar är förstås krångliga att göra indidivuellt och på nytt. Då kan du med fördel skapa en Export-förinställning i Lightroom.

Exportförinställning 1 – JPG-bild i full upplösning och kvalitet. Mina inställningar: ingen ändring i storlek, 100% kvalitet, JPG.

Om jag t.ex fotat ett uppdrag åt en kund vill kunden ha alla bilderna i full kvalitet, inte i lågupplösta JPG. Eller, säg att jag ska göra en broschyr eller ett kollage med bilder. Det gör jag nästan alltid i Adobe InDesign (som jag också håller kurser i). När det gäller saker som ska gå till tryck är det viktigt med bra kvalitet på bilderna, så då exporterar jag bilderna med denna förinställning och använder sedan JPG-bilderna i InDesign. (InDesign stödjer inte RAW eller DNG)

Hur skapar man en export-förinställning?

Som vanligt kan du göra på många olika sätt. Bäst tycker jag är att högerklicka på en bild, välja Exportera -> Exportera. Sedan får du upp Exportera-rutan, och ställer där in inställningarna.  Att högerklicka är smidigare än knappen exportera, eftersom du då direkt i högerklicks-menyn får upp dina förinställningar när du väl skapat dem. Det funkar dessutom i de flesta moduler.

 

 

Kommentera