Upplägg K3 Illustrator grundkurs

 • Repetition: Vi kollar på Upplägg K2
 • Hemläxa: Piktogram från ett speciellt lands trafiksignalsystem/flygplats-piktogram.
 • Repetition miniövning ritstiftet: Lägg till (+) och ta bort ankarpunkt (-) och konvertera ankarpunkt (Shift-C).  Enkla övningar: Skapa en rektangel, ta bort för att skapa triangel, lägg till igen för att återställa rektangel. Skapa ett hus med tak genom att lägga till en punkt till och flytta, kopiera och gör om till en penna med suddgummi.
Nytt idag
 • Banhanteraren och justerapanelen. 
 • Shape builder tool (Shift-M). 
 • Lager: viktig tillsammans med Banhanteraren. Låsa och dölja. Variant av lager-övningen från InDesign: Ribbon. Kan utökas med diskussion kring komplexare bakgrunder som består av mer än ett objekt, exempelvis två mönster ovanpå varann.
lagerovning_illustrator
Denna remsa (Kapitel 1) är skapad mha lager.
 • Övningar: rita ovanpå bild som skall vektoriseras. Pingvinen!
 • (Mönster)
 • (Blend tool)
 • Hemuppgift: Öva på att rita av djur, byggnader och grafiska symboler som du hittar på nätet.  Dessa tre är en bra grund för att öva på både hårda och mjuka ankarpunkter, och lagerordning i samband med banhanteraren (t.ex om du ska stansa ut fönster, ögon och liknande)
 • Nästa gång: Rita på fri hand. Pensel och penna, öppna och stängda banor. Utseende/Appearance-panelen. Olika typer av penslar. Mer om automatiserad vektorisering. Lite om typografi. Era önskemål?

Publicerat av

Olov Källgarn

Jag gillar att försöka förstå mig på saker och ting, och lära ut det under trivsamma former.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *