Sammanfattning K5 Malmö

 • Om man vill fortsätta med RAW-bilder (vilket jag rekommenderar) så kan man använda programvaran som ingick med kameran, alternativt Picasa som är gratis och finns för Windows (men ganska begränsat). Till Macen rekommenderar jag iPhoto om man inte vill lägga ner några pengar.
 • För kraftfullare program kan man prenumerera på programmen Adobe Lightroom och Photoshop för ca 100kr/månad, vilket jag själv tycker är ett pangpris. Då kan man använda programmen på två datorer. Gå till Adobe Creative Cloud-sidan här.
 • Börja lägga upp era bilder på fotosidan.se. Det är gratis att bli medlem och det är en stor sida som kan ta lite tid att utforska, men börja gärna i en specifik bildpool och ställ specifika frågor, och gå in och kommentera andras bilder så får ni också ofta kommentarer tillbaka. Ni kan ju t.ex bli vänner med varann och mig och kommentera varandras bilder etc om ni vill det. Här har ni min fotosidan-profil (som jag dock inte uppdaterat på länge men ändå)
 • Det blir fortsättningskurs med start 8 april! Vi kör 5 gånger där vi om vartannat är ute på fotoäventyr och sedan tittar och jobbar vidare med bilderna i Lightroom/Photoshop. Mer info kommer! Om vi kör via Medborgarskolan så måste vi tillåta minst 6 deltagare, så vi kan inte garantera att gruppen blir så liten. (Om ni vill garantera en mindre grupp så kan vi köra direkt via min firma, mot lite högre pris (2400 kr inkl moms))
  Idéer för fortsättningskurs i foto (till vänster)

  Idéer för fortsättningskurs i foto (till vänster)

 

 • Lite idéer för att hålla uppe kunskap & inspiration: 
  – fota massor!
  – använd fotosidan.se och andra sätt att diskutera dina bilder.
  – köp fototidningar! (Kamera & Bild och Fotosidan-tidningen tycker jag är bra)
  – gör fotoutflykter där målet är att fota! T ex åk till Bokskogen och fota med en kompis så är lite fotointresserad. Ofta är ju fotandet sekundärt och underordnat resan, men att ägna några timmar åt dedikerat fotande är super!
  – Testa alltid en massa olika kompositioner och inställningar när du bestämt dig för en bild. Gå runt och hitta vinklar. Hur kan du ÄNNU mer leda ögat? Kan du hitta linjer, inramningar, föremål som förstärker skillnaden i ljuset mellan bakgrund och subjekt? En kombination av spontana bilder och lite tankeverksamhet kring detta brukar vara toppen!
  – Använd Youtube! Snapfactory/Adorama TV är som sagt en mycket bra kanal med helt otroligt mycket material om alla möjliga ämnen (man kan dessutom ställa frågor och kanske får man då en video gjord)!
 • Hör gärna av er till mig! Jag är ju fotograf till yrket så det går bra att kontakta mig både för frågor eller såklart för uppdrag. Maila på olov@pixelengine.se eller ring 070-6615631. Har ni frågor kring något av ämnena på hemsidan så skriv en kommentar direkt på hemsidan så svarar jag här.

Kommentera